Informationsansvarig: Thomas Schön , schon@isy.liu.se
Sidan uppdaterades senast: 2010-03-24

[ Hoppa direkt till textinnehållet ] [ Hjälp ] [ Tillgänglighetsinformation ]
In English | A till Ö Kartor Översikt Kontakta oss
Gå till LiU.se

Systemteknik - Teknisk inriktning för I och Ii

Den tekniska inriktningen Systemteknik är en av de fyra tekniska inriktningarna inom I- och Ii-programmen och har, fr.o.m. 2008, ersatt den tekniska inriktningen Kommunikationssystem.
Ansvarig för inriktningen är Thomas Schön (e-post: schon@isy.liu.se, tel: 013-28 13 73) på Institutionen för Systemteknik (ISY).

Du som läst inriktningen Systemteknik kan till exempel arbeta med

  • Telekommunikation - inte bara mobiltelefoni utan också radionät och satellitnavigering. Hur kodar man information och signaler så att överföringen blir effektiv?
  • Reglerteknik - att styra allt från farthållaren i en bil till effektförbrukningen hos en mobiltelefon och papperstillverkningen i ett pappersbruk.
  • Signal- och bildbehandling - att utvinna information från olika signaler, både en- och flerdimensionella.
  • Medicinsk teknik - ett tvärvetenskapligt område som samlar bl a mätteknik, informationsteknik och ekonomi i medicinska tillämpningar.

Gemensamt för dessa områden är att de studerar system och informationsflödet mellan dem i form av signaler. Inriktningens kurser handlar om metoder att skapa och analysera olika signaler och system.

En grundläggande idé vid utformningen av inriktningen har varit att dra nytta av det rika utbud av kurser som ges på Y- och D-programmen och därmed erbjuda stora valmöjligheter vid specialisering i årskurs 4. I årskurs 3 läses kurser som ger allmänbildning inom området och förkunskaper inför årskurs 4. Ett matematiskt verktyg som används genomgående inom inriktningen är transformer. Kursen i Transformteori är därför obligatorisk för inriktningen.

I årskurs 3 och början av årskurs 4 läser du i huvudsak obligatoriska kurser.

(Beroende på vilka ytterligare kurser du vill läsa kan vissa valfria kurser också vara lämpliga att läsa redan i årskurs 3.)

I den tekniska specialiseringen läser du sedan valfria kurser.

Ännu mer information:

Studiehandbokens information om vilka kurser som ingår i profilen.
Presentationen från valinformationen 2010-03-24: pdf-fil
Några slides om vad en student tycker om inriktningen (från valinformationen 2008-02-29): ppt-fil
Information om Exjobb på ISY.
Presentation från exjobbsinformationen 2008-03-06: pdf-fil

Var vänlig och meddela mig (Thomas Schön, inriktningsansvarig) om Du hittar någon felaktig länk, andra felaktigheter, eller har synpunkter på sidornas innehåll. Tack!